חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

החלטה בתיק בש"פ 3498/05

: | גרסת הדפסה
בש"פ
בית המשפט העליון
3498-05
14.4.2005
בפני :
אליקים רובינשטיין

- נגד -
:
מדינת ישראל
עו"ד אורלי מור-אל
:
פלוני
עו"ד עמית בר
החלטה

א.        זו בקשה לפי סעיף 62 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), התשנ"ו-1996 להארכת מעצרו של המשיב בתשעים יום בשלישית, החל מיום 12.4.05 או עד למתן פסק דין בתפ"ח 1015/04 בבית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו (השופטים טימן, שפירא וברוש), לפי המוקדם מביניהם.

ב.        כתב האישום מייחס למשיב שתים עשרה עבירות של סחר בבני אדם לעיסוק בזנות, עבירות של מעשה סדום והבאת אדם לידי עיסוק בזנות בנסיבות מחמירות, שתים עשרה עבירות של סרסרות למעשי זנות, שתים עשרה עבירות של החזקת מקום לשם זנות, תשע עבירות של סחיטה באיומים, אחת עשרה עבירות של כליאת שווא, שלוש עבירות של ניסיון אינוס, עבירות של ניצול קטינים לזנות וחטיפה, שתי עבירות אינוס, שלוש עבירות תקיפה ועבירת איומים. כתב האישום מתאר רשת של סחר בנשים למטרות זנות, החזקתן בבתי בושת, ולקיחת רוב האתנן הכספי מהנשים. כתב האישום מתאר את חלקו של המשיב כחוליה מרכזית ברשת הסחר בנשים. המשיב "רכש" כנטען את הנשים, הכתיב את תנאי העסקתן, והורה על כליאתן. כן ביצע כנטען מעשי אינוס, וסדום וניסיונות לאינוסן של חלק מהמתלוננות.

           ביום 6.6.04 נעצר המשיב עד תום ההליכים.

ג.        בתשעת חודשי המעצר הראשונים לא נשמעו הוכחות בתיק, חלקית עקב בקשות דחיה של הסניגוריה. בתיק  - שראשיתו נגד ארבעה נאשמים וכיום נותר בו אך המשיב, שכן האחרים הגיעו כנמסר להסדרי טיעון - התקיימו עד כה 6 ישיבות הוכחות, במהלכן העידו 10 עדי תביעה. התיק קבוע להמשך דיון ליום 11.5.05. בית משפט זה האריך פעמיים את מעצרו של המשיב בתשעים ימים (השופטת נאור והשופט ג'ובראן). לא היתה בעיני השופטים מחלוקת באשר למסוכנות. עם זאת הובעה אי נחת מקצב התנהלותו של המשפט, אך "סיבה זו כשלעצמה עת שהיא ניצבת מול זכות הציבור להגנה מפני המשיבים אין בה לבדה כדי לשחררו ממעצר" (השופט ג'ובראן, החלטה מיום 13.1.05).

ד.        בבקשה נטען כי מסוכנותו של המשיב רבה, וזו עולה מהמעשים החמורים המיוחסים לו ומעברו הפלילי המכביד, הכולל עבירות של החזקת מקום לשם זנות, שידול לזנות, שיבוש הליכי משפט ועוד, שבגינן ריצה לא אחת עונשי מאסר בפועל.

ה. (1)  בדיון אמרה באת-כוח המבקש כי התמשכות ההליכים אינה נובעת מקשיי התביעה או הסניגוריה אלא מעומס בית המשפט. עד כה העידו 7 מתלוננות מתוך שתים עשרה ויש מקום להגברת קצב השמיעה. לענין זה הפנתה להחלטת בית המשפט המחוזי בתיק מיום 8.3.05, שבה הובעה תקוה כי עד הישיבה הקבועה ל- 11.5.05 "יתפנו מועדים אחרים שאינם כרגע ביומן, בתיק זה שהגיע הזמן לסיימו, להתקדם בו בצורה רצינית יותר". ועוד, המדינה  סבורה כי יש חשש להימלטות ולשיבוש אם ישוחרר המשיב.

(2)      טענה מרכזית של בא כוח המשיב היא כי המשטרה, שהמשיב שימש בעבורה כמדובב במשך השנים, העלימה עין מעיסוקו של המשיב בניהול בתי בושת, ולכן מטבע הדברים, כנטען, ידעה מי הנשים העובדות בהם, קרי, נשים זרות ש"נסחרו" ונמצאו בישראל ללא אישורי שהיה. במענה מפנה באת כוח המבקשת להחלטת בית המשפט המחוזי מיום 23.12.04 בקשר לחסיון, לפיה לא הוסר חסיון. הטענה היתה, שהותר למשיב על-ידי המשטרה לנהל בית בושת ולעסוק בסרסרות, אך נאמר כי עבירות אלה הן "בתחתית הסולם מבחינת חומרתן והעונש הנקוב בצדן" המצויות בכתב האישום, ואין בכך כדי לסייע בהגנתו "בעבירות החמורות פי כמה ... דוגמת אינוס, נסיון אינוס, מעשה סדום, כליאת שווא, סחר בבני אדם לעיסוק בזנות והדחת קטינות לזנות" וכיוצא באלה (ראו באשר לעבירות הסחר בנשים ע"פ 3204/03  יעיש בן דוד נ' מדינת ישראל פ"ד נח(1) 543, השופט לוי).

(3)      לשיטת בא כוח המשיב יש מקום ליתן ביטוי להשתנות האיזונים כתום תקופה ארוכה, וזאת לאחר שנעשה מאמץ מצד המשיב לצמצם צורך בעדים שונים, אך רק עתה נוספו - בעקבות טענתו האמורה בקשר למשטרה - עוד 19 עדים.

ו.        אכן, השכם והערב מצוי בית משפט זה בין הפטיש לסדן בהקשר סעיף 62, והשאלה האם לאשר המשך מעצר כשהמשפט מתמשך מעל תשעה חודשים, שאותם ראה המחוקק כתקופה ראויה לסיומם של הליכים. זה לא כבר נדרשה חברתי השופטת פרוקצ'יה (בש"פ 1813/05 אוחנה ועקיבא נ' מדינת ישראל לתיק שבו שבעה עשר חודשים אחרי הגשת כתב אישום לא הוחל בהוכחות, והיה צורך במעורבות דרג עליון במערכת השפיטה כדי להביא לתוספת כוח אדם שיפוטי ולהקלה. ראו גם בש"פ 3304/05 מדינת ישראל נ' אניס אל-הוזייל, בו התעוררה בעיה קרובה, לאחר 14 ויותר חודשים של מעצר ללא שהוחל בהוכחות בתיק. בענייננו אין אפשרות להעביר להרכב אחר, שכן שמיעת ההוכחות בעיצומן, וגם ההרכב עצמו, עם כל המעמסה שעליו, מודע לצורך להביא את התיק לכלל סיום. אף בנסיבות של הארכה קשה לי לראות כיצד בתיק זה, המשמיע חששות לשיבוש כלפי מתלוננות ולנסיון הימלטות ניתן לעת הזאת לשחרר. עברו הפלילי של המשיב גם מכביד ביותר בתחומי עבריינות שונים - עבירות נגד הרכוש, תחום הזנות, זיופים וגם בריחה ממשמר חוקי, ועתה הצטרפו העבירות הבזויות של סחר בנשים ואינוס ועוד.

ז.        כשלעצמי איני רואה מנוס מהארכה במקרה דנן. אך סבורני שעל בית המשפט לעשות כמיטב יכולתו, ולוא גם באילוצים שאיני מקל בהם ראש, להוסיף מועדים כדי לקדם את התיק לכלל סיום, כפי שגם ציין בעצמו. דומני שיש צורך בתוספת מועדים רצינית כדי שההארכה הבאה תנוצל ורצון המחוקק יכובד, ובטוחני שזו תהא גם דעת בית המשפט המחוזי.

ח.        בנתון לאמור, מתקבלת הבקשה ומעצר המשיב יוארך בתשעים יום מיום 12.4.05       .

           ניתנה היום, ד' בניסן תשס"ה (13.4.05).

                                                                                                    ש ו פ ט


העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח.    התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:

לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>